Cum faci orice browser mai rapid, având grijă la extensii
Add-on-urile, extensiile sau diversele plug-in-uri care rulează în browser-ul vostru preferat vi-l fac mai deştept, dar în acelaşi timp vi-l încetinesc. Să vedem cum le putem ține în frâu pentru a avea un browser mai rapid.
Extensiile sunt foarte utile, din acest motiv fiecare browser modern le suportă şi cei mai mulţi internauţi au ajuns să depindă de ele. Foarte multe funcţii utile sunt ascunse în extensii şi aproape toate cele instalate se încarcă odată cu browser-ul. Asta înseamnă, în egală măsură, că le aveţi în permanenţă accesibile dar şi că, dacă nu sunt realizate perfect, vă încetinesc experienţa de navigare. Vă consumă memorie în plus şi, similar cu o conexiune slabă la internet, încetinesc viteza de încarcare a paginilor.
În teorie, afirmaţiile de mai sus sunt cât se poate de logice, asta nu înseamnă însă că trebuie să renunţaţi la extensii. Pur şi simplu trebuie să aveţi grijă, să vedeți ce impact are fiecare asupra browser-ului vostru preferat. E necesar să le monitorizaţi precum procesele din Windows. Pentru ca aceasta a devenit o problemă foarte arzătoare, într-o perioadă în care cea mai mare parte a activităţii pe care o întreprindem pe computer se desfăşoară pe internet, fiecare browser vine cu uneltele necesare pentru a afla de ce nu mai este la fel de sprinten ca atunci când l-aţi instalat prima oară. Din câteva click-uri, puteţi afla câtă memorie consumă fiecare extensie, cât la sută din procesor şi cât de mult întârzie afişarea ferestrei de navigare.
Dacă în ultima perioadă v-aţi enervat din ce în ce mai mult cu browser-ul şi v-aţi dorit din ce în ce mai des să-l schimbaţi, e foarte probabil ca în materialul de mai jos să găsiţi răspunsul pentru a nu apela la schimbări atât de drastice. Fiecare capitol vă va oferi informaţiile de care aveţi nevoie pentru un browser mai rapid, indiferent dacă folosiţi Google Chrome, Mozilla Firefox sau Internet Explorer.
Mozilla Firefox
Momentan, Mozilla Firefox nu vă oferă nativ posibilitatea de a vedea impactul extensiilor pe care le aveţi instalate asupra memoriei. Deşi există metode mai complicate prin care să ajungeţi la informaţia care vă interesează, cel mai rapid este să mai instalaţi o extensie care se ocupă de această activitate pentru voi. Chiar dacă la prima vedere ar părea superfluu să mai instalaţi încă o extensie, nu uitaţi că în orice moment o puteţi dezactiva sau şterge. În definitiv, de acelaşi tratament vor beneficia şi toate celelalte care fac mai mult rău decât bine.
Pentru început, trebuie să accesaţi prin Mozilla această adresă şi să instalaţi extensia About:addons-memory. Ulterior, pentru a accesa informaţiile oferite de aceasta introduceţi acelaţi text în bara de adresă fără ghilimele ,,about:addons-memory”. Astfel, dintr-o privire, veţi avea o viziune detaliată asupra impactului pe care îl are fiecare extensie asupra performanţei Firefox. În cazul în care o extensie ocupă prea multă memorie RAM, o puteţi dezinstala ulterior accesând tools –> add-ons. Ca un mic detaliu, există extensii cu aşa-numite găuri de memorie, acestea ocupă din ce în ce mai multă memorie RAM, proporţional cu perioada de utilizare a browser-ului. Din acest motiv, cel mai bine ar fi să accesaţi pagina about:addons-memory şi după câteva ore de stat pe internet, pentru a vedea dacă o extensie efectiv ,,a explodat”, ocupând subit câteva sute de MB de memorie.
Google Chrome
Google Chrome este unul din puţinele browsere multi-process. Acest aspect se traduce prin faptul că fiecare tab sau fereastră rulează ca un proces independent, de sine stătător, şi acelaşi lucru este valabil şi pentru extensiile pe care le folosiți. Pentru a monitoriza activitatea extensiilor, există un Task Manager pe care îl puteţi accesa foarte uşor din meniul de configurare al browser-ului cu un click pe Tools (Instrumente) şi un al doilea pe Task Manager (Administrare Activităţi). Ce mă încântă la acest manager de activităţi din Chrome este că nu se rezumă la memoria consumată a extensiilor sau la impactul asupra procesorului, tot de aici puteţi vedea comportamentul aplicaţiilor web instalate prin browser-ul celor de la Google. Similar cu aceeaşi aplicaţie din Windows, Task Manager-ul din Chrome are un buton în colţul din dreapta jos, marcat foarte sugestiv ,,Opriţi procesul”, prin care puteţi închide un consumator de resurse care vă face probleme.
Un statut deosebit îl au extensiile care injectează linii de cod în pagini web pentru a le afişa într-un mod sau altul sau pentru a vă scăpa de un anumit tip de conţinut. Acestea s-ar putea să nu apară ca procese individuale, dar au cu siguranţă un impact asupra vitezei cu care se încarcă paginile de internet. Dacă nu aţi rezolvat altfel o problemă, acestea pot reprezenta o ultimă variantă.
Internet Explorer
Browserul celor de la Microsoft nu vă detaliază consumul de memorie al fiecărei extensii. În schimb, vă oferă informaţii legate de timpul de încărcare al fiecărui add-on. Acesta poate fi considerat un criteriu la fel de relevant vizavi de ,,greutatea” unei extensii. Dacă durează mai mult să se încarce, e foarte probabil să consume mai multă memorie şi, ca urmare, să încetinească întregul browser.
Pentru a accesa acest amalgam de informaţii este suficient să mergeţi în Internet Explorer, să faceţi un click pe motoraşul din dreapta sus şi un click suplimentar pe Manage Add-ons. În funcţie de timpul de încărcare al fiecăruia, puteţi stabili la care merită sau nu să renunţaţi. Pentru a preveni încărcarea pe viitor a unei extensii, este suficient să o selectaţi din listă şi să faceţi click pe Disable. O a doua coloană intitulată Navigation Time vă afişează în secunde cât de mult întârzie o anumită extensie încărcarea sau reîncărcarea unei pagini web.
Ce face un browser în Safe Mode?
Stabilirea cantităţii de memorie ocupată de o extensie este doar o parte din problemă. De multe ori, o anumită combinaţie formată din mai multe add-on-uri poate avea un efect dezastruos asupra experienţei de navigare. Din acest motiv, fiecare browser permite pornirea sa ocazională într-un mod fără extensii. Asta nu înseamnă că trebuie să dezinstalaţi toate extensiile sau să reinstalaţi browser-ul, ci doar să-l rulaţi în Safe Mode. Acest mod de a iniţia navigarea porneşte browser-ul vostru cu toate plugin-urile dezactivate. Dacă în urma unui astfel de experiment veţi simţi o îmbunătăţire semnificativă de performanţă, printr-un browser mai rapid, concluzia rămâne una singură. Dezactivaţi pe rând câte o extensie şi reactivaţi-o ulterior până când vă apropiaţi cât mai mult de comportamentul respectivului browser în Safe Mode.
Pentru a porni Mozilla Firefox în Safe Mode, faceţi un click pe butonul Firefox din stanga sus, accesaţi secţiunea Help şi faceţi un al doilea click pe ,,Restart with Add-on Disabled”.
Pentru a porni Google Chrome în acelaşi mod, trebuie să-l porniţi în linie de comandă. Faceţi click dreapta pe scurtătura browser-ului şi accesaţi pagina Shortcut. În câmpul target, după chrome.exe puneţi fără ghilimele ,,–disable-extensions”, începând cu două cratime. După această procedură, închideţi orice instanţă a browser-ului şi rulaţi-l din nou folosind scurtătura. Până când veţi sterge acel parametru din linia de comandă, veţi rula Google Chrome în Safe Mode.
În cazul Internet Explorer, situaţia este un pic diferită de la Windows 7 la Windows 8. În versiunea mai veche de Windows există o scurtătură specială, intitulată Internet Explorer (No Add-ons), pe care o puteţi accesa din Start – All Programs – Accesories – System Tools. Dacă aveţi Windows 8 sau Windows 8.1, după ce accesaţi meniul Run apăsând pe tastele Windows + R, introduceţi în fereastra respectivă ,,iexplore.exe –extoff”. Aceeaşi comandă funcţionează şi în versiunile mai vechi de Windows, dacă nu vă încântă respectiva scurtătură dedicată.
Un browser cu extensii eficiente
Extensiile sunt foarte utile şi vă pot face viaţa mai uşoară. Din păcate, ca orice alt serviciu care rulează în permanenţă pe sistemul vostru, acestea au un impact asupra performanţei browser-ului.
Pe sistemele moderne, două sau cinci extensii nu vă afectează la nici un nivel. Probleme încep să apară când sistemul vostru nu este foarte rapid şi nu rezistaţi tentaţiei de a instala cât mai multe astfel de add-on-uri. Cel mai bine ar fi conştientizaţi că aceste adaosuri pot avea un impact negativ asupra performanţei sistemului, vă pot încetini browser-ul şi pot face paginile web să se încarce mai lent. Deşi moderaţia este cea mai bună lecţie în ceea ce priveşte aceste funcţii suplimentare, sfatul meu este vă aduceţi din când în când aminte de acest articol şi să verificaţi dacă nu cumva aveţi mai multe extensii instalate decât în urmă cu două-trei săptămâni. În concluzie, ar fi bine să faceţi curăţenie ocazional şi printre aceste elemente, pentru un browser mai rapid.